Az általános iskolák 1-6. évfolyamos tanulóival megkedveltesse a zöldségeket, gyümölcsöket, ezáltal hosszú távon emelje a korosztály zöldség-, gyümölcsfogyasztását, így hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni küzdelemhez.

A program kedvezményezettjei

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 10. §-a szerinti általános iskola 1-6. évfolyamán tanuló gyermekek.

 

Szállítási időszakok

A program 4 ún. teljesítési időszakból áll, amelyek a 2014/2015. tanévben a következők:

I. időszak: 2014. szeptember 01. – 2014. szeptember 28.

II. időszak: 2014. szeptember 29. – 2014. december 21.

III. időszak: 2015. január 12. – 2015. március 29.

IV. időszak: 2015. március 30. – 2015. május 03.

A szállított termékek mennyisége

Tanulónként hetente legalább 2, legfeljebb 4 adag termék adható. A tanulóknak a termékkiosztás mellett az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében végrehajtott kísérő intézkedésekben is részesülniük kell.

Hetente legalább kétféle terméket kell kiosztani.

A támogatott termékekre vonatkozó minőségi követelmények

Az e rendelet alapján támogatott terméknek az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a gyümölcs- és zöldség-, valamint a feldolgozottgyümölcs- és feldolgozott zöldség-ágazatra alkalmazandó részletes szabályainak a megállapításáról szóló, 2011. június 7-i 543/2011/EU bizottsági végrehajtási rendelet I. mellékletében előírt forgalmazási előírásokban meghatározott vonatkozó követelményeken túl az alábbiaknak kell megfelelni:

  1. A gyümölcs mérete az alábbi, 1. táblázatban meghatározott méretnél nem lehet kisebb:
    • alma    65 mm
    • körte    60 mm
    • őszibarack    73 mm
    • nektarin    67 mm
    • szilva    28 mm
  2. A zöldség mérete az alábbi meghatározott méretnél nem lehet kisebb:
    • étkezési paprika    40 mm
    • paradicsom    47 mm
  3. A 100%-os zöldséglé és gyümölcslé típusai az alábbiak:
    almából, körtéből, barackból és meggyből, sárgarépából, paradicsomból, céklából és sütőtökből készített 100%-os zöldséglé és gyümölcslé.
  4. A szeletelt, darabolt, előcsomagolt friss termékek a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 5. mellékletének C részében az előcsomagolt, fogyasztásra kész hűtött gyümölcsök és zöldségek esetén alkalmazható élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazhatják, úgymint:

    1    E 300    aszkorbinsav    quantum satis
    2    E 301    nátrium-aszkorbát
    3    E 302    kalcium-aszkorbát    quantum satis
    4    E 330    citromsav
    5    E 331    nátrium-citrátok
    6    E 332    kálium-citrátok
    7    E 333    kalcium-citrátok

Kiosztási gyakoriság

I-II. időszakban heti 4 alkalom

  • Ez hetente 3 almát és egy körtét jelent

III-IV. időszakban heti 3 alkalom

  • Ami 2 almát és egy 100% gyümölcslevet jelent

A termékek beltartalmi értékei

 Alma

(forrás zoldsegek-gyumolcsok.blogspot.hu)

 Egy közepes nagyságú nyers alma 80 kalóriát, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C - vitamint biztosít. Az almában több mint 300 értékes anyag megtalálható.

A pektintartalma az, ami növeli a gyümölcs értékét. Ez a rostanyag a gyomorban megduzzad, semlegesíti a méreganyagokat, és csökkenti a koleszterinszintet. Az alma értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt találhatók, ezért vigyázzunk, hogyan hámozzuk.

Tartalmaz:

  • gyümölcscukrot (8-13 %)
  • C – vitamint
  • A – vitamint
  • B – vitamin
  • Folsavat
  • Kalciumot
  • Magnéziumot
  • Káliumot
  • Ként

Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: 

  • rendezi a székletet (főve, párolva a hasmenésre, nyersen székrekedés ellen fogyasztható),
  • kedvező hatással van a bélflórára,
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét,
  • magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére van jó hatással.

Az alma méregtelenítő hatása a következő képp nyilvánúl meg: tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat).A fogyókúrázók egyik hasznos tápláléka, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlyfölöslegtől szabadúl meg, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot.Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek, lekvárnak, kocsonyának, zselének stb.

Jótanácsok: 

  • a salátába használt alma barnulását késleltethetjük ha egy kis citromlét csepegtetünk rá
  • minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább, de ha nagyobb mennyiségű alma tárolásáról kell gondoskodni, akkor a hűvös, fagymentes pince a legjobb hozzá. Gondosan betakarva egy ideig az erkélyen is tárolható.
  • minél messzebbről érkezik meg hozzánk az alma, annál tovább kell tartósitani. Tehát vigyázat, az importált almák tartósitó szerrel vannak kezelve, így alaposan mossuk meg fogyasztás elött.
  • epeproblémákkal küszködők vigyázzanak, puffadást okozhat.
Körte

(forrás:www.vitaminsziget.com) 

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas ásványi anyag (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható.

Megelőzhető a fogyasztása által

  • a reuma,
  • az ízületi gyulladás,
  • a kimerültség, a depresszió,
  • a vérszegénység,
  • a tuberkulózis
  • és a hasmenés is,

sőt, az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák kialakulását is megakadályozza.

A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletet, de kúraszerűen is fel lehet használni: egyaránt egészséges, akár gyümölcsléként, akár szárított formában visszük be a szervezetbe. A fél óráig főzött körte leve pedig energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején. Román dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság a depresszió ellen, de emellett rengeteg betegséget lehet megelőzni vele.
A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását.

Kategória: